Rom -August 2009

Jeg var i Rom sommeren 2009 i august. Det var en dejlig oplevelse. Det sydlandske klima var noget nyt for mig.

Det var første gang jeg havde været så langt mod syd. Billeder og beskrivelser kan vise meget, men noget af det der giver stemningen et sted - skal opleves. Det første der mødte mig, da jeg trådte ud af flyet - var den fugtige varme og den specielle ubeskrivelige lidt sødelige duft, som åbenbart er karakteristisk for Rom.

Temperaturen og luftfugtigheden var en sjov blanding. For varme er noget andet med så høj luftfugtighed. Det var underligt at ens tøj var mere eller mindre permanent klamt af fugt. Det føltes ikke specielt ubehageligt – for en kortere periode – men det kunne sikkert give mig "svip" over længere tid. Eller også vænner man sig til det?

Mange romere gik i lange bukser og bluser med lange ærmer. Det virkede helt forkert i den varme. Men de har åbenbart vænnet sig til det.

EU-flaget ses overalt, hvor der bliver flaget i Rom. Italienerne er tydeligt stolte af at være EU borgere. I Fiumicino lufthavn bliver du mødt med lige dele EU flag og italienske flag ved landingsbanerne.

Et andet særpræg er Romernes trafikadfærd. For min mentalitet blev der kørt meget tæt og stærkt. Specielt de mange scoterer, motorcykler og hurtige knallerter gav trafikken et uoverskueligt udtryk. Det kunne være noget af en udfordring at krydse gaden, de steder hvor der ikke var lysregulerede fodgængerovergange. Til gengæld er der ikke mange cyklister i sammenligning med Danmark. Romerne går.

Den kollektive trafik er en tætpakket oplevelse. Begrebet: "Som sild i en tønde" - får her en meget bogstavelig betydning. Alle der kan mase sig ind i metro og tog, uden at komme i klemme i døren - dem er der plads til. Specielt i myldretiden om morgen, midt på dagen og ved 18-19 tiden om aftenen er der godt fyldt op.

Lyden af cikader var meget karakteristisk i Rom. Cikaderne var med til at give byen og bymiljøet en hyggelig stemning - og var særlig udpræget på Palatinerhøjen.

Rom er en meget grøn – og flad by. Bortset fra de historiske områder med Colosseum – er der ikke særlig meget høj bebyggelse i Rom.

Rom virker meget tætpakket - men det er ikke skyskrabere, der præger det romerske bybillede.

Kultur oplevelserne
Bebyggelsen i Rom er en kulturel oplevelse i sig selv. De dele af Rom jeg så, var præget af charmerende gamle huse med flade tage, tagterasser med potteplanter - og markiser over vinduerne.

Generelt er der meget grøn beplantning og træer på gader og ved husene. Det giver både skygge, og en hyggelig parklignende oplevelse - med små oaser, hvor det er rart at slå sig ned, slappe af, og studere myldret af mennesker der passerer forbi.

De centrale områder omkring Piazza Venezia, hvor det enorme munoment "Fædrelandets alter" ligger - er en oplevelse værd.

På Piazza Venezia valgte mange at slå sig ned, og nyde stemningen på den store plads. Der ligger mange arkitektoniske flotte bygninger og smukke smalle gader med sten som belægning, omkring pladsen.

Kirken på Piazza del Gesu er åben for indgang, og var et besøg værd. Der er nogle utrolig flotte loftsbilleder. Der var opsat et stort spejl, som gav mulighed for rigtigt at studere loftet. Der var åben i en af skriftestolene i kirken, så jeg har ingen billeder derinde fra.

Loppemarkedet på via Sannio
Loppemarkedet på Via Sannio virker ikke specielt "turistet". Boderne var en god blanding af genbrug i den billige ende, læddervarer i den lidt dyrere, og en masse boder med hatte, solbriller, ure og tasker.

Markedet er åbent alle ugens dage (muligvis ikke søndag ?) - og er besøgt af mange lokale. Det var ikke overrendt da jeg var der. Alt efter temperament, er der mange interssante ting af kigge på.

Tiberen

Jeg besøgte Tiber øen. Området er meget grønt med alle de store gamle træer. I dagtimerne er der mulighed for, at tage på kanaltur fra øen. Langs flodkanten ved Tiber øen, var der masser af områder med boder og scener. På nogle tidspunkter, kan her være en meget hyggelig cafestemning.

Peterspladsen og kirken

Det er næsten en obligatorisk oplevelse at se Peters Kirken og pladsen - når turen går til Rom. Pladsen virker utrolig stor, når du står der.

Til de store højtideligheder, hvor der er fyldt helt op, må det være en næsten klaustrofobisk oplevelse at stå midt i menneskemængden.

Der var en timelang kø, hele pladsen rundt, for at komme ind og se kirken. Jeg tog turen - en varm oplevelse midt på dagen - og kom ind og se sakrofaget, hvor de afdøde paver lå begravet.

Jeg skulle vist ha' valgt en anden række ved indgangen for, at være kommet ind og se selve kirken - men en tur i kø igen for at få det undersøgt - var ikke særlig tillokkende i middagsheden.

På området uden for pladsen var der en lille markedsplads med boder med mad og forfriskninger, meget afslappende og uformelt til en frokostpause.